*

Henri Turkia Kirjoituksia teollisuusalueelta

Vappupuheeni Hyvinkään torilla 1.5.2016

Hyvät toverit. Kiitos järjestäjille mahdollisuudesta päästä puhumaan Hyvinkään vappujuhlassa. Minun nimeni on Henri Turkia ja toimin Hyvinkäällä vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna. Päivätyöni teen VR:llä konduktöörinä ja luottamusmiehenä.

Toverit. Tänä vappuna ovat ilonaiheet vähissä. Porvarihallitus leikkaa leikkaamisen perään useista kohteista samaan aikaan, kun taas työväenpuolueet ovat oppositiossa. Gallupien mukaan näyttää sentään siltä, että kannatus on oppositiolla nousussa. Mutta jos tämä hallitus tulee olemaan vallassa loppuun asti, on ensi hallituksella armoton urakka edessä korjatessaan porvarihallituksen aiheuttamia tuhoja.

Nykyhallitus on tehnyt monenmoista hallaa Suomelle. Suuria maksajia leikkausten takia ovat ne, keiltä ei olisi varaa leikata pois. Heitä ovat esimerkiksi opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät.

Opintotukea leikataan, yliopistojen väkeä vähennetään ja opintokokonaisuuksia karsitaan. Korkean koulutuksen Suomesta, jota ulkomailta asti ihaillaan, tehdään aikamoista takapajulaa. Aivovuoto on jo iso, kun oppineet muuttavat pois Suomesta.

---


Ihmisarvoisen elämän takaaminen eläkeläisille on myös päässyt unohtumaan hallitukselta. Vaikka hallitus peruikin asumistuen leikkaukset toistaiseksi, ei se silti päästä eläkeläisiä pälkähästä. Jo nyt Suomessa viidennes eläkeläisistä elää köyhyysrajan alapuolella. Se on iso joukko, jonka toimeentulosta ei voi enää leikata. Sen sijaan, että hallitus helpottaisi pienituloisten elämää, se pyrkii vain tiputtamaan lisää eläkeläisiä tuon rajan alle. Eläkkeiden indeksijäädytyksestä maksavat kovan hinnan ne eläkeläiset, jotka saavat jo nyt hyvin pientä eläkettä. Lääkekorvauksista leikkaamalla tulee jo monelle eteen se tilanne, jossa mietitään käytetäänkö viimeiset rahat ruokaan vai lääkkeisiin. Tällaisen palavan hyvinvointivaltion raunioille halutaan eläkeläiset jättää porvarihallituksen säästötoimenpiteiden takia.

Toverit. Hallituksen asenne myös työttömiä kohtaan on erittäin vastenmielinen. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kohtalo on monella tapaa vaakalaudalla, sekä jo pidempään työttömänä olleiden mahdollisuus saada töitä on tehty monella tapaa vaikeaksi. Jo subjektiivista päivähoito-oikeutta rajaamalla rajoitettiin työttömien vanhempien työnhakumahdollisuuksia, mutta ministeri Lindström Perussuomalaisista korotti panoksia entisestään ja jatkossa palkallisen työn saaminen onkin huomattavasti vaikeampaa.

---

Tarjolla on työnäytteitä, joissa palkatta ja eduitta tehdään työtä yrityksille. Hallitus valjastaa siis käytännössä työttömiä orjatöihin ja samalla harjoittaa epäsuoraa tulonsiirtoa suoraan yrityksille, joiden ei tarvitse maksaa tästä työvoimasta. Jo antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset näkivät talousmahdin takana sen, että orjatöillä se on mahdollista saavuttaa. Näyttääkin siltä, että porvarihallitus on käyttämässä samaa taktiikkaa. Ikävä kyllä hyvinvointivaltio tuhoutuu samassa yhteydessä.

Vasemmisto on esittänyt työllisyystilanteen parantamiseksi esimerkiksi kuuden tunnin työpäiväkokeiluja. Näistä on viis veisattu hallituksen puolelta, vaikka maailmalta löytyy esimerkkejä, joissa viikoittaista työaikaa alentamalla palkkaa alentamatta on saavutettu tehokkaita tuloksia, esimerkiksi Saksan ja Ruotsin kaltaisissa talousmahdeissa. Näiden sijasta hallitus kuitenkin näkee paremmaksi viskata työttömät ilmaistöihin, kenties tarkoituksena vaan parannella tilastoja.

Samaan aikaan täällä Hyvinkäällä Keskusta ja Perussuomalaiset pitävät omia vappujuhliaan. Juhlivat siis työväenjuhlaa, vaikka parhaansa mukaan ovatkin hävittäneet Suomesta palkallista työtä ja laittaneet duunarit kärsimään. He juhlivat työväenjuhlaa, esimerkiksi Perussuomalaiset, jotka ovat ministeri Lindströmin johdolla käytännössä poistaneet ammattisuojan työelämään valmistuneilta. Tämä siis tarkoittaa, että työelämään valmistuneilla ei tule olemaan jatkossa mahdollisuutta olla kolmea kuukautta valmistumisen jälkeen etsimässä oman alan töitä ilman karenssinpelkoa, vaan jatkossa mennään työhön, jolla ei välttämättä ole yhtään mitään tekemistä hankitun ammattitaidon kanssa. Sen ammattitaidon kanssa mikä on kovalla panoksella opiskeltu ennen valmistumista. Miksi edes kouluttautua enää vähänkään epävarmaan ammattiin, jos hallitus on jo päättänyt, että jos töitä ei ole heti tarjolla, niin menet saman tien jonkin muuan alan töihin. Tämä on suoranaista halventamista hallituksesta ammattia opiskelevia kohtaan.

----

Toverit. Erityisesti rautatieläisenä tuntuu pahalta, että Keskustan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin joukot juhlivat tuolla. Bernerin johdolla esimerkiksi rautateitä ollaan yksityistämässä ja laittamassa kilpailukuntoon. Politiikkaa tehdään tavalla, jossa kansallisomaisuuttamme myydään ja valtionyhtiöitämme näivetetään ja pilkotaan sen jälkeen. Se voida tuoda hetkellisen hyvän olon tunteen, mutta loppujen lopuksi siitä ei seuraa kuin rutkasti pahoinvointia.

Suomen kansalaisuuden tammikuussa 2015 saanut Berner oli tätä ennen pelkästään Sveitsin kansalainen. Sveitsissä sijaitsee myös erään tšekkoslovakialaisen urheilijan patsas, joka urheilu-uransa jälkeen kunnostautui politiikan saralla. Yksi hänen kuuluisimmasta lauseista kuului näin: "An Athlete cannot run with money in his pockets. He must run with hope in his heart and dream in his head." Vapaasti käännettynä siis suunnilleen näin, että ”urheilija ei voi juosta rahat taskussa, vaan hänen täytyy juosta toivo sydämessä ja unelmat mielessä”. Jos juoksemisen tilalle vaihtaa politiikan tekemisen ja urheilijan tilalle poliitikon, olisi se sellainen lause, jota voisi suositella motoksi esimerkiksi tämän hallituksen ministereille. Heidän pitäisi tehdä politiikkaa, mikä palvelee kansaa, eikä heidän omia taskujaan. Heidän pitäisi uskoa parempaan ja toivoa parempaa. Politiikalla, mitä he tekevät, ei toivoa näy.

Kyseinen urheilija oli muuten moninkertainen olympiavoittaja Emil Zatopek tai suomalaisille tutummin "Satupekka". Hän oli urheilu-uransa jälkeen mukana Tšekkoslovakian kommunistisessa puolueessa, mutta koska hän kannatti puolueen demokraattista siipeä, hänet erotettiin puolueen merkittävistä tehtävistä.

-----

Toverit! Emme kuitenkaan voi täysin olla tyytyväisiä omasta pesästämmekään. Ay-liike on antanut hieman liikaa siimaa yhteiskuntasopimuksen suuntaan, jonka lisäksi liitot ovat myös keskenään olleet tukkanuottasilla uuden keskusjärjestön suhteen. Nyt meidän täytyy haudata keskinäiset murheemme ja katsoa tulevaisuuteen. Jotta selviämme tulevasta, tarvitsemme vahvan ay-liikkeen ja vahvat jäsenet sen taakse. Maailman järjestäytyneen työvoiman kärkimaana näytämme, että vaikka hallitus kuinka murjoisi ay-liikettä, emme taivu.

Emme myöskään taivu hallituksen pelotteluun, emmekä keskinäiseen tappeluun. Toverit. On tärkeää, ettemme pura turhautumistamme hallitukseen esimerkiksi pakolaisia kohtaan. Meidän tulee muistaa olla solidaarisia. Emme voi hyväksyä äärioikeistolaishenkistä katupartiotoimintaa, jota Hyvinkäälläkin näkee. Meidän täytyy muistaa, etteivät valtiomme ongelmat ole pakolaisten syytä, vaan valtiota pyörittävien tahojen syytä, jotka politiikallaan luovat kurjat olot niin pakolaisille kuin suomalaisille. Olemme kaikki samassa veneessä ja meidän täytyy näyttää se osoittamalla mieltä porvarihallituksen suuntaan, esimerkiksi lukuisissa mielenosoituksissa, joita hallitusta vastaan on jo järjestetty ja tullaan järjestämään jatkossakin. Muistakaa! Porvarihallitus ei nauti mistään niin paljon kuin siitä, että ne, joilla menee jo heikosti, ottavat yhteen keskenään.

Haluan kuitenkin uskoa, että tulevaisuus näyttää kirkkaammalta. Niin kuin puheen alussa mainitsinkin, on gallupien mukaan vasemmistopuolueiden kannatus kasvussa. Meidän täytyy nyt tehdä järkevää politiikkaa oppositiossa hyvinvointivaltion eteen ja sen pelastamiseksi. Meidän täytyy myös kestää EK:n ja hallituspuolueiden lokakampanja, joka on parhaillaan käynnissä. Se kertoo vain heidän epätoivosta ja pelostaan meitä kohtaan. Kun nämä asiat hoidamme, niin tällöin tulemme takaisin ja rutkasti vahvempana tulemmekin. Oikein hyvää vappua kaikille kuulijoille ja nauttikaa työläisten juhlapäivästä täysin siemauksin. Kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olisit esittänyt vasemmistoliiton liittymistä demareihin, niin sillä olisi jotain merkitystä.

Toimituksen poiminnat